Hvordan vasker man en dunjakke?

Dun er et skønt materiale. Det har et helt særligt varme/vægt-forhold og det ånder bedre end syntetisk isolering. Dun er dog ligeledes et sart og skrøbeligt materiale. Bliver det udsat for for meget fugt, eller sveder man i det, vil dunene absorbere fugt og skidt, og kan klumpe sammen og miste noget af isoleringsevnen. Dette kan enten opstå ved, at dunene bliver våde, eller bare ved lang tids anvendelse, hvor snavs og fedt fra gammel sved vil sætte sig i dunene ligeså stille. Heldigvis kan dun vaskes, og vasker man det korrekt og jævnligt, kan dunene bevare det samme fantastiske varme/vægt-forhold i mange, skønne år.

Peak Performance dunjakke

Peak Performance vinterjakke

Peak Perfomance vinterjakke

Peak Performance vinterjakke

1.

En særlig huske regel er at du altid bør bruge specialvaskemiddel til dunprodukter, således at dunene ikke affedtes unødvendigt meget af vaskemidlet. Det frarådes faktisk at vaske dunprodukter med almindeligt vaskemiddel. Almindelige vaskemidler indeholder nemlig ofte enzymer og andre tilsætningsstoffer, som kan skade dunene og i værste fald nedsætte isoleringsevnen.

 

2.

Den bedste måde at vaske dunprodukter er ved helt amindelig håndvask. Det kan være tidskrævende, men det er den mest skånsomme måde at vaske på, og beskytter samtidig ydermaterialer og fjerner svære pletter. En dyb håndvask eller et badekar er velegnet til vask af dunprodukter.

 

 

3.

Brug lunkent vand – max. 30°. Dun-vaskemidlet masseres forsigtigt ind i yderstoffet. Snavset fra dunene vil trække ud af jakken efterhånden som vaskemidlet trænger ind. Processen gentages til der ikke trænger mere skidt ud af jakken. Skyl herefter grundigt med rent lunkent vand til vaskemidlet er trukket ud. Det er vigtigt, at al vaskemiddel skylles ud, da det ellers kan forårsage skjolder senere.

4.

Tørring af dunprodukter sker hurtigst og nemmest ved brug af tørretumbler. Begynd tørring af dunproduktet lige efter vask, da vand i dunene, hvis det får lov at blive, kan få dunene til at klumpe meget sammen. Tag produktet ud én gang i timen under tørringen, og gennemryst det et par gange, så dunene bliver fordelt så jævnt, som muligt.

GODE TIPS?

Brug en tennisbold eller en sammenrullet sok i tørretumbleren, for at få rystet dunene bedre rundt.

Vær opmærksom på, at det tager tid, at tørre dun ordentligt. Lang tid. Undlad derfor, så vidt det er muligt, varme under tumblingen.

 

 

 

 

 

PEak Performance

OVERTØJ TIL ALLE ANLEDNINGER

SE UDVALGET